Hoe werkt glasvezel?
Reggefiber
Als glasvezelprovider krijg je al snel met Reggefiber te maken. Om uit te leggen waarom maken wij zelf vaak de vergelijking tussen de NS en Prorail: Het spoorwegennet is van Prorail. Treinen die over het spoor rijden zijn van de NS. Zo'n zelfde constructie bestaat er voor de glasvezel: Reggefiber legt de glasvezels aan tot in huizen en providers leveren hun diensten daar overheen. De fysieke kabels in de grond noemen we het 'passieve' netwerk, internet, televisie en bellen noemen we 'actieve' diensten. Alle glasvezelkabels die in de meterkast aanwezig zijn, komen uit in een wijkcentrale. Om diensten over het glasvezelnetwerk te leveren moeten providers apparatuur in die wijkcentrales ophangen. Dat zijn routers en switches, verdeeldozen als het ware, die een signaal op de glasvezelkabel zetten. Er zijn overigens een aantal kleinere lokale partijen die een alternatief vormen voor Reggefiber. Daarover in een ander blog later meer. Voor nu is het voldoende te weten dat Reggefiber met afstand de grootste partij is in glasvezel.
Glasvezel via KPN
En dat is waar het spannend wordt. Slechts een handvol partijen in Nederland heeft zelf apparatuur in de wijkcentrales hangen. Met afstand de grootste partij die dat wel doet is KPN. Zij hangen in elke glasvezel-wijkcentrale van Nederland. Alle andere glasvezelproviders kopen óf bij KPN hun verbindingen in, óf hangen slechts lokaal in enkele steden zelf in de wijkcentrales. Dat ziet er ongeveer zo uit:
Als je zelf signaal op de kabel zet heb je enorm veel invloed op de dienstverlening. Je bepaalt dan bijvoorbeeld welke snelheden je aanbiedt of welk merk apparatuur gebruikt moet worden. Dat is de reden dat de meeste partijen dezelfde snelheden aanbieden. De meeste partijen kopen bij KPN hun verbindingen in en gebruiken daarom de snelheden die KPN aanbiedt. Tweak is een van de weinige partijen die rechtstreeks bij Reggefiber inkoopt. We hebben KPN als tussenpartij uitgeschakeld. Op het moment van schrijven doen wij dat alleen in Almere en Enschede. Dat is een enorme technische uitdaging. Het betekent namelijk dat je in tientallen wijkcentrales apparatuur op moet hangen. Dat kost klauwen met geld en daar zijn meerdere monteurs weken zoet mee. Daarnaast moet je de administratie van al die verbindingen secuur bijhouden. Geen gemakkelijke opgave. Dat is de reden dat wij als enige partij in staat zijn om verbindingen met 1000 Mbit te leveren. Bij Tweak vinden we juist die technische uitdaging ontzettend leuk. Techniek is waar ons hart sneller van gaat kloppen. De reden dat we 's ochtends ons bed uit komen. De reden dat ons bedrijf bestaat. Als extra bonus zorgt onze aanwezigheid in wijkcentrales dat wij een grote invloed hebben op het type verbindingen dat wij kunnen leveren. Het Tweak netwerk ziet er in deze steden ongeveer zo uit:
Verantwoordelijkheden
Reggefiber bouwt het netwerk op door middel van City PoP's en Area PoP's. De letters 'PoP' vormen de afkorting voor 'Point of Presence', ofwel 'punt van aanwezigheid'. Voor het gemak noemen we beide types 'PoP' gewoon wijkcentrale. In een stad staan gemiddeld tussen de 1 en de 5 City PoP's, met elk gemiddeld 20 Area PoP's. Een Area PoP heeft gemiddeld 2500 aangesloten huishoudens. Op die manier vormen de verschillende soorten wijkcentrales een soort spinnenweb van glasvezelaansluitingen. Binnen een Area PoP worden glasvezelverbindingen geconcentreerd in een zogenaamd 'Optical Distribution Frame' (ODF). Een ODF is een kast vol met zogenaamde 'patchpanel-lades'. Per lade kunnen maximaal 48 glasvezels worden afgemonteerd. Hieronder is te zien hoe zo’n lade er uitziet.
Elke provider die zelf apparatuur in wijkcentrales hangt moet zelf zorgen voor een verbinding naar elke City PoP. Vanaf daar neemt Reggefiber de verbinding naar elke Area PoP voor zijn rekening. Daarnaast zijn alle uiteindelijke glasvezels van de Area PoP naar het huishouden in beheer van Reggefiber.
De meterkast
De meterkast is het punt waar de internetprovider het stokje weer van Reggefiber overneemt. De verantwoordelijkheid van Reggefiber eindigt bij de zogenaamde grondplaat. Dat is de plastic plaat die tegen de achterwand van je meterkast wordt aangeschroefd. De provider zal hier het modem op klikken en aansluiten op alle overige randapparatuur. Tweak heeft dus de verantwoordelijkheid tót de wijkcentrale, en vervolgens weer vanáf de meterkast. Wanneer een klant bij ons een glasvezelverbinding bestelt gaan wij eerst bij Reggefiber na of op het gewenste adres geleverd kan worden. Zo ja dan zorgen wij dat in de juiste wijkcentrale capaciteit gereserveerd wordt om het nieuwe huishouden aan te sluiten.